Sociale leven

In hoeverre wordt het sociale leven beïnvloed door religie?

Omgang met mensen is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Er gaat geen dag voorbij waarin er geen sprake is van menselijk contact. Toch zijn er grote verschillen tussen verschillende werelddelen, landen, provincies en zelfs steden of kleine dorpjes! Op deze pagina gaan we dieper in op de invloed van religie op het dagelijkse en sociale leven in de Filipijnen.

Filipijnse studenten op weg naar school.

De Filinipo's en de Filinipa's

In de Filipijnen zijn veel verschillende culturen te vinden. Genetisch gezien horen de Filipijnen bij de Indonesiërs en de Maleisiërs. Door het kolonialisme en handelsovereenkomsten zijn er veel Amerikaanse, Spaanse, Chinese en Latijns-Amerikaanse invloeden in de huidige Filipijnse cultuur terug te vinden.

De Filipijnse gedragsnormen en waarden vinden hun oorsprong in Maleisië. Het echte familieleven hebben ze net zoals de noodles overgenomen uit de Chinese cultuur. Door het kolonialisme van Spanje kent het land ook vele westerse invloeden. Dit is ook de reden waarom ruim 80% van de bevolking in de Filipijnen rooms-katholiek is. Naast dat, heeft Spanje ook de tapas meegebracht. Het zijn kleine hapjes en middagsnackjes die ze ‘merienda’ of ‘pulutan’ noemen.

Ondanks dat de officiële hoofdtaal Filipijns is, spreken de meeste Filipijnen door de korte Amerikaanse overheersing perfect Engels, inclusief het Amerikaanse accent. Daarnaast zijn ze ook niet weg te slaan uit de buurt van fast-food, basketbal en de Amerikaanse popcultuur. De oudere generatie spreekt soms ook nog Mandarijn of Kantonees en alle regio’s hebben wel één tot twee verschillende dialecten. Het is dus een echte ratatouille van talen in de Filipijnen.

De Filipijnen bestaan uit 7107 eilanden die verdeeld zijn in drie verschillende streken; Luzon (het noorden), Mindanao (het zuiden) en Visavas (het midden). Door deze opsplitsing is het niet moeilijk voor te stellen dat er honderd verschillende etnische groepen zijn.

Om hier een beetje een idee van te schetsen hebben we de drie verschillende volkeren uitgekozen om wat dieper op in te gaan.

De drie volken

De Negrito
Genetische gezien zijn de Negrito het oudste volk van Zuidoost-Azië. Van postuur zijn ze gemiddeld wat kleiner en hun huidskleur is veel donkerder. Je vindt dit volk vooral in het noorden van Luzon en op de eilanden Negros, Samar, Leyte en Panay.

De Igorot
Ook dit volk in vrij traditioneel te noemen en komt uit de regio Luzon. Het volk bestaat uit meerdere stammen en werkt voor een groot deel al generaties lang als boer op de rijstterrassen. Sommige Igorots hadden tot zo’n twintig jaar geleden een nog minder eervol beroep als koppensneller. De Kalinga-stam waren  de meest gevreesde. Zij wonen nu nog steeds in de bergen van Noord-Luzon. Tegenwoordig hebben ze onschuldigere hobby’s zoals weven. Ze staan ondanks hun rituele tatoeages en ruige uiterlijk vooral bekend om hun vriendelijke karakter.

De Manobo

Dit volk bestaat uit de inwoners uit de regio van Mindanao en Sulu, het enige overwegende moslimgedeelte van de Filipijnen. Het bestaat uit zo’n 25 verschillende culturen met als grootste groep de Maguindanao. Het is een erg muzikaal en artistiek volk. De Manobo zijn vrij jong, goed geschoold, ontzettend gastvrij en staan positief in het leven. 

Ondanks dat de Moro Islamic Liberation Front (MILF) een vredescontract heeft getekend met de regering is Mindanao een vrij onveilige bestemming om te bezoeken.  Verschillende splintergroeperingen plegen nog steeds aanslagen op burgers. Vooral in het zuidelijk, westelijk en het centrale deel van Mindanao is er veel onrust. Er zijn ook vaak conflicten, hierover kunt u meer vinden op de pagina Politiek.  
Source

Het dagelijkse leven 

In onderstaand filmpje krijgt u een goed beeld van hoe het straatbeeld en het dagelijks leven er in de Filipijnen uitzien. 



Regelgeving

Net zoals elk land heeft ook de Filipijnen haar eigen wetten en regels. Er zijn door de religie voornamelijk bepaalde belangen waar zij meer waarde aan hechten dan andere landen. Op de wetgeving speelt religie een belangrijke rol. Aangezien meer dan 80% van de bevolking in de Filipijnen rooms-katholiek is, is een abortus ten strengste verboden. Alleen in de uiterste gevallen dat vrouwen dood gaan door het zwanger zijn wordt het toegestaan een zwangerschap vroegtijdig af te breken. Daarnaast geldt er  in de meeste klinieken, scholen en ziekenhuizen een verbod op voorbehoedsmiddelen als condooms en de pil.  Het land is sterk gericht op de bescherming van het leven, het zogenoemde 'pro-life'.

Eind 2012 werd er pas een wet aangenomen om anticonceptie, seksuele voorlichting en zorg voor moeders voor iedere Filipijnse burger te garanderen, de zogenoemde Responsible Parenthood and Reproductive Health Act of 2012. Het heeft meer dan 10 jaar geduurd voordat het Filipijns Congres de wet in december 2012 goedkeurde wat vooral te maken had met de grote terughoudendheid onder de voorstanders van de wet door de sterkte oppositie van de Katholieke kerk. 

Zodra de wet was aangenomen werden er direct diverse bezwaren ingediend bij het Hooggerechtshof van de Filipijnen waardoor het uiteindelijk nog tot 17 juli 2013 heeft geduurd tot de wet werd ingevoerd. 



Abortus

Toch geldt er nog steeds een abortusverbod in de Filipijnen en het ziet er ook niet naar uit dat deze snel gaat worden opgeheven. In onderstaande kaart ziet u terug dat in bijna elk land in Zuidoost-Azië en ook in veel andere landen op het zuidelijk halfrond abortus illegaal is. Door logische beredenering zou dat kunnen komen omdat vooral in de zuidelijke delen van de wereld het geloof een belangrijk en groot deel van het leven vormt. 

Bron: De Grote Bosatlas, vierenvijftigste editie, pagina 236C, Wetgeving: Abortus

De doodstraf

Aangezien het land erg 'pro-life' is, is het niet vreemd dat het land geen doodstraf kent. Dit is als het wordt vergeleken juist weer bijzonder. Bijna elk land in Zuidoost-Azië en op het zuidelijk halfrond voert de doodstraf wel uit. 

Bron: De Grote Bosatlas, vierenvijftigste editie, pagina 236D, Wetgeving: Doodstraf


Geen opmerkingen:

Een reactie posten